De kunst van het effectief communiceren

Als het praten ophoudt, kan het gesprek beginnen

(Paul van den Bergh)

Waarom doe je deze training?

Een goede communicatie is belangrijk om elkaar te begrijpen. Zonder communicatie is er geen samenwerking mogelijk. Maar zeker op de werkvloer praten mensen nogal eens langs elkaar heen. Want praten is gemakkelijker dan luisteren. Maar hoe zorg je ervoor dat er naar je wordt geluisterd? Of ze luisteren wel, maar nemen je goede raad niet ter harte. En luister je zelf wel écht naar de ander? Je vind het moeilijk je standpunten te geven en bent bang om hierdoor anderen te kwetsen. lastig voor jou en voor de organisatie. Je inleven in een ander is moeilijk. Rekening houden met gevoelens van de ander is ook een kunst. En wat vind je van de feedback die je zelf krijgt? Wellicht ervaar je dit snel als kritiek, terwijl dit niet zo bedoeld hoeft te zijn. In deze training leer je wat je nodig hebt om hiermee te kunnen omgaan en jezelf te verbeteren?

Resultaten

In de training De kunst van het effectief communiceren leer je om de communicatie met je gesprekspartner respectvol en tot wederzijdse tevredenheid te laten verlopen. En daarmee een optimaal resultaat te bereiken.
In de training komen gesprekstechnieken aan bod en vaardigheden (ook non-verbaal) die nodig zijn om goed te kunnen communiceren. Specifieke gesprekken worden (naar jouw wens) geoefend, zoals slechtnieuwsgesprekken en dialogen met ouders, kinderen, collega’s of andere specifieke doelgroepen. Op welke manieren kun je vragen stellen? Hoe vertel je iemand dat hij zijn houding moet veranderen?
Hoe stel je op als iemand emotioneel wordt? En hoe kun je zelf leren omgaan met kritiek? Feedback geven en ontvangen zal niet langer een bron van onenigheid zijn, maar een waardevolle manier om van elkaar te leren en samen tot een optimaal resultaat komen, in een plezierige sfeer.

Werkwijze

In een praktijkgerichte setting komen vier onderdelen aan bod:

  • Gesprekstechnieken
  • Omgaan met kritiek
  • Feedback geven en ontvangen
  • Communiceren met ouders, kinderen, collega’s

De afwisselende training bestaat uit theorie en praktijkoefeningen zoals rollenspellen en individuele en groepsopdrachten. Opdrachten voor de werkvloer, een terugkomsessie en een eventuele vervolgtraining zorgen voor blijvend resultaat.

Praktische informatie

De kunst van het effectief communiceren duurt 2 dagdelen en een terugkomsessie waarin we de resultaten bespreken.
Het is ook mogelijk om De kunst van het effectief communiceren als individuele training te volgen.

Wil je deze training doen?

Vraag nadere informatie of schrijf je direct in via 06-18482576 of lucindahecbert@deprinsentoren.nl. Ik neem direct contact met je op.